دلایل سقوط کردن سنگ نما چیست؟
باید به این نکته پرداخت که دستورالعمل های نمای سنگی در سنگ نما به دلایلی همچون نشست زمین و به طبع جابجایی ساختمان، انبساط و انقباض به دلیل گرم و سرد شدن هوا با اختلاف زیاد، لرزش ساختمان بر اثر زلزله، عدم چسبندگی مناسب دیوارهای بیرونی به ستونها و در پی آن عدم چسبندگی سنگ نما به بدنه ساختمان، سنگها از دوغاب زیرین جدا میشوند و سقوط میکنند که به اصطلاح گفته میشود، سنگ ول میکند.
در موضوع دستورالعمل های نمای سنگی ، دوغاب سنگ کاری نمای ساختمان باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
1.برای جلوگیری از سقوط سنگ نما در دستورالعمل های نمای سنگی ساختمان بهتر است از ماسه ی شسته شده برای ملات پشت سنگ استفاده کنیم،
2.به هیچ عنوان از نخاله های ساختمانی برای ملات پشت سنگ استفاده نکنیم و از تمام فضای پشت سنگ از دوغاب معروف استفاده شود،
3.پس از برش سنگ، خاک سنگ حاصل از فرزکاری از روی سنگ کاملاً تمیز شود،
4.برای درست کردن نمای سنگی به هیچ عنوان در هوای سرد ، این کار را انجام ندهیم زیرا امکان یخ زدگی وجود دارد
5.از اجرای نمای سنگی یا هر نمای دیگری در هوای سرد که امکان یخ زدن آب وجود دارد، پرهیز شود،
6.دوغاب سنگ کاری ساختمان باید سیمان زیادی داشته باشد، از سیمان خشک برای بالا بردن سرعت خشک شدن دوغاب استفاده نشود و در نهایت پس از اتمام سنگ کاری نمای ساختمان باید دوغاب سفت شده پشت سنگ نما برای 2 تا 3 روز آبیاری شود.
آیین نامه اسکوپ سنگ :
1.طبق ضابطه شماره ۷۱۴ امور نظام فنی ، ویژگی ها و مشخصات فنی کلی و حدود قابل پذیرش، الزامات و ضوابط اجرای نمای سنگی در زیر شرح داده شده است.
2.برای نماسازی باید از سنگ هایی استفاده شود که سالم باشد و فاقد هر نوع پوسیدگی باشد همچنین بادوام و عاری از هوازدگی و رگه های سست مارنی، میکایی، الیوین، پیریت، ترکیبات سولفاتی و سولفیدی و سایر موادی که در اثر عوامل جوی و هوازدگی تخریب می شوند، باشند.
3.سنگ نما باید فاقد شیار، ترك، درزهای باز، حفره یا دیگر نقص هایی که احتمال دارد به انسجام ساختاری آن در زمینه استفاده مورد نظر آسیب وارد کند، باشد. همچنین سطوح و خطوط مرئی سنگ نباید لب پریدگی داشته باشد.
4.در مقابل عوامل جوی نظیر باران، تابش خورشید، گازهای موجود در هوا، بخار آب و وزش باد مقاوم باشد.
5.سنگ لوح مورد استفاده برای بخش های بیرونی در محیط با جو اسیدی یا در نواحی صنعتی که در آن آلودگی شدید هوا وجود دارد باید عاری از نوارها کربن دار باشد. سنگ لوح باید به گونه ای انتخاب شود که دارای ظاهری طبیعی باشد.
6.سطوح نمای سنگ باید یکنواخت بوده و به بهترین وجه کلنگی، تیشه ای، چکشی یا صیقلی شود به نحوی که رگه ها و نقش طبیعی آن به خوبی مشخص باشد.
7.سنگ باید متراکم باشد و دارای ساخت و بافت یکنواخت باشد و از بلورهای ریز تشکیل شده باشد و درجه خلوص آن حتی المقدور زیاد باشد.
حداکثر قدرت مکش آب برابر ۸% وزن سنگ باشد.
8.در برابر یخ زدگی و هوازدگی مقاومت کافی داشته باشد.
9.در مورد سنگ های نما ضریب انبساط حرارتی کانی های مختلف سنگ و همچنین ملات پشت آن باید نزدیک باشد تا از خرد شدن سنگ و جدا شدن آن از ملات جلوگیری به عمل آید. میزان رنگ پریدگی سنگ های تزئینی نمای خارجی ساختمان در اثر آفتاب و هوازدگی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که باید مورد توجه قرار گیرد.
10.حداقل ضخامت سنگ های نمای ریشه دار ۱۵۰ میلی متر و سنگ پلاك نمای چسبانده شده ۲۰ میلی متر باشد.
11.حداقل عرض و ارتفاع سنگ بادبر در نما به ترتیب باید ۲۰۰ و ۱۵۰ میلی متر و حداکثر بار سنگ ۴۰ میلی متر باشد.
12.در مورد سنگ بادبر سرتراش و بادکوبه ای باید حداقل ارتفاع هر سنگ ۱۸۰ میلی متر، حداقل تراش سطوح زیری و بالایی سنگ ۱۵۰ میلی متر و سطوح جانبی آن ۸۰ میلی متر و حداکثر بار آن ۱۵ میلی متر باشد.
13.در مورد سنگ های تمام تراش باید کلیه سطوح سنگ با قلم تراشیده و تیشه داری شود، به نحوی که مسطح شود حداکثر بار آن ۲ میلی متر باشد.
به هیچ عنوان ارتفاع سنگ ریشه دار در نما نباید از عرض و ریشه آن بیش تر باشد.
14.جذب آب، میزان حل شدن در آب، تخلخل، پایداري در برابر هوازدگی و مواد شیمیایی باید با استانداردهای مربوطه تطابق داشته باشد.
15.بافت و رنگ مطلوب، در دامنه تغییرات مجاز ، از طریق کنترل و مقایسه نمونه هایی که معرف کل مصالح تولیدی برای پروژه می باشد باید تایید شود.
16.نمونه های معرف با بررسی تعدادی کافی از نمونه ها، قبل از تولید، که نشانگر گستره کاملی از تغییرات در رنگ و بافت سنگ مشخصی می باشد، انتخاب می شود.
حداقل ضخامت سنگ مهار شده در مجموعه عملیات دستورالعمل های نمای سنگی ، باید به شرح زیر باشد:
ضخامت مورد نیاز سنگ برای پروژه های مختلف نمای سنگی از طریق محاسبات سازه ای یا آزمایشات عملکردی به خصوص مقاومت خمشی و بار گسیختگی در مهار تعیین می شود. همچنین ضروری است که هم مقاومت خمشی قطعه در بین نقاط مهاربندی و هم بار گسیختگی در نقاط مهاربندی در نظر گرفته شود.
حداقل ضخامت قطعات سنگی می تواند بر اساس نوع سنگ و مشخصات آن، ابعاد قطعه سنگی، بارهای وارد شده، محل قرارگیری و جهت آن روی ساختمان، رویارویی با شرایط جوی و عمر خدمت مورد انتظار، نوع مهار و سیستم مهاربندی و ترتیب قرارگیری، ملاحظات مربوط به حمل و نقل و سهولت کار با آن و مشخصات معماری نظیر نوع پرداخت تغییر کند.

اجرای نمای سنگی توسط تیم مستر راپل
اجرای نمای سنگی در ضوابط اجرای نمای سنگی:
دستورالعمل های نمای سنگی بسیار از لحاظ کیفی فرق دارند از این رو انواع سنگ نما به دو شکل ، چسبانده شده و مهار شده قابل اجرا میباشد. نماهایی که در اجرای آن ها برای اتصال سنگ به دیوار پشتیبان از وسایل اتصال به همراه چسب و یا ملات استفاده می شود نمای چسبانده شده نام دارند.
وسایلی که برای اتصالات به کار می روند باربر نیستند از جمله وظایف آن ها نگهداری سنگ بر روی دیوار است اما وظیفه چسب یا ملات تحمل بار ثقلی است.
در مقابل یک سری نما ها هستند که به وسیله ی سازه ی پشت بند یا اجزای باربر به دیوار نصب میشوند و به نما های مهار شده معروف هستند.
در این نماها بارهای جانبی و ثقلی به وسیله مهار تحمل می شوند. شکل قرارگیری مهار، نوع و تعداد آن ها به عواملی نظیر نوع سنگ مصرفی، ضخامت سنگ، جنس دیوار پشتیبان و نوع بارهایی که به آن وارد می شود، بستگی دارد.
دیوار پشتیبان ممکن است از جنس بلوک، آجر و یا بتن بوده و باری که به مهار وارد می شود می تواند بار مرده باشد. در نمای سنگی، منظور از سازه پشتیبان، سازه ای است که با استفاده از آن بارهایی که به مهارها و سنگ نما وارد می شوند، به ساختمان منتقل می گردند.
در طراحی سازه پشتیبان یا پشت بند باید موارد مختلفی نظیر بارهای ثقلی، تجهیزات اتصال سنگ، نحوه نصب و سکوی نگهدارنده مورد توجه قرار بگیرد. شوند. دیوار پشت بند در طراحی بنا، دیوار حائل محسوب می شود و ابعاد سنگ باید به نحوی باشد که برای اتصال نما نیازی به سازه اضافی نبوده و تنها به یک دیوار بنایی برای پشت بند کافی باشد.

اسکوپ کردن نمای ساختمان
نکاتی در رابطه با اسکوپ گذاری در حین اجرای نمای سنگی :
در اجرای نمایی مانند نمای رومی که تزیینات زیادی در دل آن وجود دارد، از این رو ستون های برجسته و به جلو آمده (میزان برجستگی تا ده سانتیمتر) .
یک سری از نما ها که تا 5 سانتی متر از از دیگر بخشها جلو تر آمده است ، که در اصطلاح به آن ها سینه کفتری گفته میشود اگر از سنگ تراورتن هم استفاده شود باز هم باید رابیتس کاری شود.
بایستی سیم اسکوپ به طور سراسری در پشت سنگ اجرا نشود و به صورت جداگانه در چند قسمت مختلف اجرا شود. تا در صورت رها شدن، یکی از سیمها، دیگر سیمها توانایی نگهداشتن سنگ را داشته باشند.
اگر از سنگ تراورتن تور دار یا هر سنگ نمای تور دار دیگری استفاده میکنیم ، بایستی اسکوپ گذاری را انجام دهیم زیرا برای چسباندن تور از چسب استفاده میشود و چسب مانع درگیری سیمان با سنگ میشود و به همین دلیل در چنین شرایطی اسکوپ گذاری لازم و ضروری است

نمایی از پایان عملیات اسکوپ کردن سنگ
کلام پایانی در مبحث دستورالعمل های نمای سنگی :
ما قصد داشتیم در این نوشته به بررسی سنگ نماها و بررسی آن ها بپردازیم. همانطور که می دانید سنگ از جمله مصالحی است که هم در نمای خارجی ساختمان و هم در نمای داخلی آن مورد استفاده قرار می گیرد.
این متریال از دوام و زیبایی منحصر بفردی برخوردار است و به دلیل عدم نیاز به هزینه نگهداری جزء محبوب ترین مصالح ساختمانی به شمار می آید.
سنگ هایی که برای نمای بنا انتخاب می شوند از استحکام و قابلیت های بیشتری در مقایسه با سنگ های مخصوص دکوراسیون داخلی برخوردار هستند. پایدار ماندن سنگ نما باید در برابر تغییرات آب و هوایی، بارش باران، آلودگی، فرسایش، سائیدگی و نور خورشید بالا باشد تا باعث افزایش عمر سازه شود.
از این رو اجرای نمای ساختمان با استفاده از سنگ ، باید بر اساس اصول، ضوابط و رعایت یکسری نکات صورت گیرد که در بالا جزئیات آن را شرح دادیم. امیدواریم این این مطالب برای همراهان همیشگی مستر راپل مفید بوده باشد نظرات خود را در مورد انواع سنگ نما و ویژگی های آن ها با مدیران مستر راپل در میان بگذارید.
تعقیب
[…] استاندارد دو طناب […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!